Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

Први чувар Јованке Броз

Живимо у средини у којој се многе истине сазнају накнадно. О Јованки Броз није још испричана права прича као да није прошло још довољно времена.

Мира Адања Полак и Миленко Гашевић - Гаша
Мира Адања Полак и Миленко Гашевић - Гаша

Недавно смо завирили у њен орман, присуствујемо на ревији ових дана у креативној обради њеног стила. Млади креатори из република некадашње Југославије доприносе  оживљавању тог времена.

Да би о личности Јованке  Броз сазнали још више интервјуисала сам Миланка Гашевића - Гашу који је  радио као полицајац и тада добио посао да чува Јованку Броз од првог дана када су је одвојили од Тита и када се доселила из белог двора у Булевар мира број 75. Ту је остао читавих 15 година.

Прво су га поставили да стоји испред капије па је након неког времена добио кућицу у дворишту ове виле и на крају свог службовања у Београду премештен је у саму вилу где је Јованка Броз смештена.

Међу њима се временом развило пријатељство које је трајало све до премештаја Миланка Гашовића на нови посао у конзулат у Минхену.

Он говори први пут о њиховом пријатељстви и изграђеном поверењу које он никада није прекршио. Поштовао је њену приватност...

Он говори о томе да је Јованка Брзо могла слободно да се креће, али да није могла бити без пратње и обезбеђења које је ту било ради њене личне безбедности.

Као прави човек безбедности није до сада поделио своја сећања на то пријатељство.

Мира Адања Полак и Миленко Гашевић - Гаша
Мира Адања Полак и Миленко Гашевић - Гаша

Ја га се сећам да је он био тај човек који ме је пустао до Јованке Броз на интервјуе које сам радила. После толико година а прошло је 40 година потражила сам га у његовом дому да забележим његова сећања.