Читај ми!

Србија на вези

У знаку Светога Саве

Протекла недеља је за све Србе, како у матици Србији тако у региону и дијаспори, била у знаку највећег српског просветитеља Светог Саве, сина великог жупана Стефана Немање и Ане, рођеног око 1174.г. као Растко Немањић, утемељивача самосталности Српске православне цркве, али и српске дипломатије, законодавства, здравства и књижевности. Широм Србије и Републике Српске, којима је овај дан државни празник, одржане су академије и пригодне свечаности.

Свечане академије и друга пригодна обележавања овог важног датума одржане су и код Срба у региону и дијаспори. Овога пута видећемо како је то изгледало у Темишвару, где је присуствовао и директор Канцеларије за дијаспору Владе Србије Арно Гујон, а одакле нам је причу послао наш сарадник Никола Лакић, као и из Будимпеште где је свечану академију у част великог српског просветитеља пратила Диана Кондић Ђурић.

У емисији ћемо видети и како је протекла посета председавајуће Председништва Босне и Херцегивне из реда српског народа Жељке Цвијановић Мађарској, којом приликом се састала и са врхом мађарске власти – са председницом Каталин Новак и премијером Виктором Орбаном, као и са представницима српске заједнице у тој земљи, о чему нас извештава сарадница емисије Диана Кондић Ђурић, уредница Варош РТВ у Будимпешти.

Из другог дела емисије издвојили би смо два прилога. Прва је прича од дописника из Чикага Александра Жигића који је присуствовао већ традиционалној манифестацији Крајишких Срба у том граду у Америци, обележавању славе Светог Стефана, Дана Републике Српске, а друга прича нам долази из Далмације, из села недалеко од Книна, коју је забележила Васка Радуловић, новинарка ТВ продукције ЗВО Вуковар, а односи се на фарму магараца али и других домаћих животиња о којој брине четворо деце који, заједно са својим родитељима, показују да је уз добру организацију и слогу и живот на селу велико задовољство и предност.

У музичком делу емисије гост је веома талентована тринаестогодишња Тара Вујисић, солиста Дечјег хора РТС, која је за своје наступе већ освојила више награда и признања. У емисији ћемо уживо чути  нумеру „Мој голубе”.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељ Ернестина Глигоријевић