Читај ми!

Метаморфозе: Слободан Унковски

Редитељ Слободан Унковски је изузетно значајан за историју нашег савременог позоришта, где је режрао неколико антологијских представа.

Он верује да је у позоришту као и у љубави важно поверење. Да су пробе простор слободе где може да се изговори, уради или коментарише све, а највише оно што на први поглед изгледа неадекватно и непотребно. Иза стидљивих глагола и уплашеног срца се, каже, веома често крију одличне идеје које вапе за својом прецизном артикулацијом. Процес настанка његових представа је сложен, дао му је име Медуза метод.

Слободан Унковски
Слободан Унковски

Рођен је и одрастао у Скопљу. Дипломирао режију 1971. на београдској Академији у класи професора Вјекослава Афрића. 

Професор је на Факултету драмских уметности у Скопљу и води мастер програм из позоришне режије. Као професор и гостујући уметник радио је на Харварду и Бруклин колеџу, у Грчком народном позоришту у Атини.

Режирао је бројне представе свуда по свету, највише у Југословенском драмском у Београду. Ту је реализовао неколико најзначајнијих представа у својој каријери али и у историји овог позоришта: 

Хрватски Фауст Слободана Шнајдера, Позоришне илузије Пјера Корнеја, Буре барута Дејана Дуковског, Шине Милене Марковић, Није смрт бицикло да ти га украду Биљане Србљановић.

Слободан Унковски и Оливера Милошевић
Слободан Унковски и Оливера Милошевић

У дугогодишњем позоришном раду Унковски је режирао стотинак наслова, бројна су дела класика попут Калдерона, Томаса Мана, Еурипида, Чехова, Шекспира, Голдонија, Стриндберга, Брехта, Ибсена, Корнеја, Молиера, али ту је и више од 35 праизведби комада савремених драмских писаца, међу којима је чак једанаест драма Горана Стефановског. Горан и он били су много више од позоиршних колега и сарадника.

На Стеријином позорју изведено је једанаест представа у његовој режији, од чега је пет добило Стеријину награду. Са сарајевског МЕСС-у има три награде, ту су и награда за најбољег редитиља на "Гавеллиним вечерима", награда "Бојан Ступица", неколико награда "Златни ловоров вијенац"...

Слободан Унковски верује да позориште има предност да постави непостављена питања, незгодна питања, забрањена, непристојна, заборављена... И колико је спретније и креативније у томе, толико су представе боље и узбудљивије.

Оливера Милошевић
Оливера Милошевић

Кроз представе које режира говори о нама данас, али и о себи, о свом видљивом или невидљивом свету. 

аутор и уредник Оливера Милошевић
сниматељ Далибор Вучковић
монтажа Јаков Пејов
редитељ Милица Митровић