Читај ми!

Савремени светски писци: Патрик Бесон

Бритке, луцидне, убојите реченице, обојене ничеанским парадоксом и разиграним хумором, донеле су, још у младости, француском писцу Патрику Бесону титулу најдаровитијег аутора своје генерације.

Пише романе, приповетке, есеје и публицистичке текстове. За роман "Дара" добио је Гран при Француске Академије, а за наслов "Брабанови" престижну награду Ренодо. Више од двадесет његових наслова објављено је код нас. Међу најпознатијима су "Јулије и Исак", "Пушкинова смрт", "Вештина завођења", "Срђан, Милош и Милена", "Али река ће убити белог човека"...

Патрик Бесон
Патрик Бесон

Као велики пријатељ Србије, средином деведесетих година прошлог века Патрик Бесон устаје против манихеистичког мишљења француских и светских медија и објављује есеј "Против клеветника Србије" - у коме указује да истина није увек на страни јачег - као и бројне полемичке текстове против једноумља европске јавности. У Србију је долазио небројено пута, а током недавног боравка у Београду, представио је један од својих нових наслова "Ђоковић, одбијам!"

Неда Валчић Лазовић и Патрик Бесон
Неда Валчић Лазовић и Патрик Бесон

У вечерашњој емисији, Патрик Бесон говори о томе зашто се у Београду осећа као код куће, због чега је објавио књигу о Новаку Ђоковићу, о љубави као теми без које нема романа, као и о Европи у којој данас преовлађују хитлеровске вредности.

Неда Валчић Лазовић
Неда Валчић Лазовић

Уредник и аутор Неда Валчић Лазовић
Сниматељи Дејан Јовановић САС и Владимир Бокаловић
Монтажа и режија Ивана Стивенс