Читај ми!

Свадба из мог краја

Невенка Милутиновић и Александар Kоларевић из Ивањице, актери су 18. епизоде другог циклуса ТВ серијала посвећеног представљању традиционалних свадбених обичаја широм Србије.

Младенци су се упознали на обалама реке Моравице, у граду окруженом планинским венцима Голије, Јавора, Мучња, Чемерна и Радочела, у Ивањици. Заволели су се и одлучили да тамо и остану, заснују породицу...

"Свадба из мог краја"

Специјална гошћа на овом венчању, које је обиловало древним свадбеним обичајима, била је Мирка Васиљевић.

Док су трајале припреме за ово свадбено весеље, трајала је и изградња новог дома за младенце.

"Свадба из мог краја"

На дан венчања сватови су се скупљали и код младожење и код младе. Домаћински дочек је нешто што карактерише овај крај западне Србије па је и овога пута тај обичај спроведен уз много пажње и труда, на задовољство и радост свих окупљених.

"Свадба из мог краја"

Kада свадбена колона крене ка младиној кући, укључују се и трубачи. Обичај "куповине младе" протекао је и на овој свадби у ведром расположењу. Овога пута, "купци" су понудили да за младу плате - платном картицом.

"Свадба из мог краја"

Kада је излазила из куће, млада је традиционално разбила чашу... Након грађанског, уследило је и црквено венчање, а по уласку младенаца у нови дом - уследили су и бројни други свадбени обичаји ивањичког краја...

"Свадба из мог краја"

Нову епизоду емисије "Свадба из мог краја", погледајте у четвртак увече 9. марта, на Првом програму РТС-а, у 22.04.

"Свадба из мог краја"