Око економије: Занимања будућности

Информатичари, јутјубери, дизајнери...

Сваке године настане око 70 хиљада нових занимања. Током следећих 25 година неће постојати  40 одсто данашњих послова и кључно је питање које су нам вештине потребне да бисмо обављали занимања у будућности и за шта можемо да школујемо нове генерације.

Наши мали и велики матуранти налазе се на животној прекретници јер би требало да се определе за школе и факултете по чијем ће завршетку да нађу посао. Међутим из године у годину све је теже предвидети која ће то бити занимања будућности с обзиром на брзину развоја технологија са којом се паралелно развијају нова занимања, а нестају нека која су до тада постојала.

Највише је промена у ИТ сектору, па тако имамо дигиталне маркетинг аналитичаре, аналитичар података, инфлуенсере, блогере... међутим, светла будућност се пише и менаџерима продаје, архитектама, лекарима, правницима, али све у складу са тим да морају да развијају нове вештине и да користе нове технологије у свом раду.

Која су то занимања будућности, које су вештине потребне и каква је стратегија Србије када је реч о систему образовања, тема је Ока економије.

Гости су помоћница министра просвете за стратешко планирање Габријела Грујић, извршна директорка агенције Executive Group Сања Милаковић-Колунџија, директор Математичке гимназије у Београду Срђан Огњановић и Милан Инић - Yasserstain, јутјубер.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

број коментара 0 Пошаљи коментар