Ходочасници

Двадесетих година прошлог века, склањајући се од бољшевичког терора у Русији, више хиљада белих Руса нашло је уточиште у краљевини СХС.

Многи су остали у Србији, дајући јој културни ранг у свим областима којима су се бавили. Основали су и своја удружења, а у Белој Цркви банатској основали су Кримски кадетски корпус и Марински девојачки институт, у којима су у рангу гимназије школовали своје младе у духу традиција и вредности царске Русије.

Корпус је трајао до 1945. године и извео је на пут многе генерације младих који су наставили своје каријере у разним областима у Србији, а многи су потражили спас одлазећи даље... Мало их је данас међу живима. Један од њих је и професор, инжењер грађевине Алексеј Постников.
Последњих година се у Русији обнавља традиција кадетства и пролетос је у Србији боравила група девојака и младића из Краснојарска и Њижниновгорода, тражећи вредности и дух некадашњих кадета. Упознали су се са трагичним догађајима за време Октобарске револуције и у новом духу пробуђеног патриотизма Русије, помиреног са својом прошлошћу одали почаст некадашњим кадетима. Срели су се са проф. Постниковим, који им је причао о основним вредностима на којима је Корпус почивао. Лекција из историје је научена повезујући Србију и Русију још чвршће и чинећи Белу Цркву местом ходочашћа и за друге младе Русе, који ће од сада сваке године овамо долазити.

Уредник, сценариста и редитељ: Драган Ћирјанић

Реприза, 16. новембар у 10:17

број коментара 0 Пошаљи коментар