Арт зона: Пред судом

Уметници форензичари, истражитељи, сведоци, оптуженици и тужиоци, својеврсни узбуњивачи који проблеме које уочавају износе пред суд јавности, били су учесници међународног 28. Меморијала Надежде Петровић 2016. године у Чачку, најстарије манифестације у Србији посвећене савременој ликовној продукцији.

Пред судом - гласио је наслов, то јест тематски и проблемски оквир изложбе, чији су селектори, историчарка уметности Симона Огњановић и теоретичар уметности Стеван Вуковић, одабрали радове двадесетак уметника и уметничких група из једанаест земаља, организоване у четири проблемске целине: Истраживање и суђење; Сукоби око нормативности, Уметник у сукобу са законом и Закон у сукобу са поимањем правде.

Jош једна међународна уметничка манифестација била је посвећена криминалном понашању, закону и правди. Полазећи од питања шта јесте изван норме, међународни фестивал Екстравагантна тела, одржава се сваке три године са другачијим фокусом, на различитим местима, у различитим презентационим формама. Злочин и казна - четврто издање овог регионалног пројекта, започето је протекле јесени изложбом у Загребу, настављено програмом у београдском Дому омладине, чему је уследила конференција у Скопљу.

Реприза, 11. јун у 02:31 и 10:31

 

број коментара 0 Пошаљи коментар