Borderland soundtrack: Бука у моди, 4-10

У овој епизоди акценат је на музичком соундтреку борбе против репресивног режима на уличним протестима током деведесетих година прошлог века у Србији. Неке од песама из осамдесетих година попут Шејна, Буке у моди и других у контексту деведесетих добијају потпуно ново значење.

Њима су придружене и неке од оних које су настајале из беса и резигнације млађих генерација у деведесетима Систем, Има нас и др. Примери ангажованости рокера у борби за промене биле су и турнеје Није људски ћутати и Изађи на црту. Са дистанце од две деценије протагонисти покушавају да одговоре зашто симболичке вредности које је успела да генерише култура отпора кроз музику нису одржане у постоктобарским променама. Говоре: Оливер Нектаријевић и Ненад Пејовић (Канда, Коџа и Небоша), Владимир Козбашић Пећинко и Владимир Радусиновић Радуле (Atheist Rap), Бранко Голубовић и Ален Јовановић (Гоблини), Мики Ристић (Darkwood Dub), Драган Амброзић, Владимир Арсенијевић, Ана Мартиноли, Ана Хофман и други.
 
Серијал документарних ТВ емисија Borderland soundtrack ауторке Бранкице Драшковић бави се улогом и значајем музике у култури отпора и развојем културне сарадње на постјугословенском простору из угла неколико генерација музичара које воде исте вредности у том ангажману.
 
Пратећи хронолошки ток догађаја од осамдесетих година, распада СФРЈ, преко успостављања нових политичких, етничких и културних разграничења у њеном географском оквиру, до актуелних прилика, у 10 полусатних тематских емисија преко личних сећања, искустава и ставова протагониста, архивског и наменски сниманог материјала представљају се различити примери непристајања појединаца на униформност мишљења какво намећу колективни снови.
 
Драматуршки ток емисија потцртава саундтрек од преко стотину песама чије поруке посредно граде причу о времену и простору у којем су настајале и својим вредностима и данас, када рокенрол заједништво већ одавно не постоји, чувају дух седме републике као једне од блиставих метафора љубави према животу у атмосфери бесмисла и мржње које нас годинама окружују на постјугословенском простору.
 
Серијал је инспирисан књигом Седма република Анте Перковића о популарној култури у југословенском распаду и посвећен је свима онима који нису одустали од освајања простора слободе.
 
Реприза, 17. јун у  07:26 и 14:26
број коментара 0 Пошаљи коментар