Читај ми!

На веслу прича: Петар Сарић – Ноћ као река

Кажу, један никакав убио реку. Исушио каменито корито које је вековима текло. Ништа трибунали и тужиоци, ћуте. Еколози муче. Човек плаче. Од успомена. Како ће сад Одисеј кренути на пут? Чему весло? А шта да је Пенелопа кренула с њим ономад, да ли би даље стигли? А што би се враћали? Док се мостови руше, чему водотокови? Како обале да се рукују сад, кад реална река преко ноћи постаде само сновиђење? Како се зове екоцид? Сада влада мир и благостање, царује закон, јачег. Човек плаче. Како страх сија? Као мрак? Као свећа која дрхти? Вера у гром из ведра неба умире последња, јер је љубав већа од живота.

Петар Сарић је рођен 1937. године у селу Горњи Тупан, у Бањанима, код Никшића у Црној Гори. Радни век, од 1958. године, провео је на Косову и Метохији, радећи као уредник, а потом и директор Издавачког предузећа Јединство у Приштини. Један је од потписника Отвореног писма Друштва књижевника Косова, које представља прву српску побуну против неподношљивог стања на Косову и Метохији 1985. године. Oд 1964. године oбјавио је пет збирки песама и осам романа. Аутор је једне драме и публицистичке књиге И времену се затурио траг. Превођен на више језика, заступљен у периодици и антологијама. Добитник многих књижевних награда, између осталих Меша Селимовић (2009), Вукове награде (2012) и Златни крст Кнеза Лазара (2016). Живи у Брезовици, код Штрпца.

ТРЕЈЛЕР: https://youtu.be/c0xnESApaTw

Редитељ, аутор концепта: Растко Шејић; композитор: Владимир Лешић; директор фотографије: Часлав Петровић, ДП; сниматељ: Алекса Борковић; монтажер: Милан Пејновић; арт директор: Зоран Мујбеговић; спикер: Александар Новаковић; интро анимација: Коста Миловановић, Мирослав Спајић.

Продукција: Шта хоћеш ©2020. wdoyouw.org
Пројекат подржали: Министарство културе и информисања Републике Србије, Дом културе Грачаница, Дом културе Стари Колашин

Реприза, 17. новембар у  02:25