Читај ми!

РТС лаб: Записи о вредном

Ако се богатство једне земље огледа у јединствености њених предела и разноврсности биљног и животињског света – онда је Србија веома богата. У данашњој емисији представићемо неке од бисера природе и открити у чему је њихова јединственост.

 

 

Република Србија номиновала је шуме наша три национална парка за престижну УНЕСКО листу светске природне баштине у оквиру пројекта Древне и нетакнуте букове шуме Карпата и других региона Европе. Тим поводом гошћа РТС Лаба је др Драгана Остојић из Завода за заштиту природе Србије.
Водимо вас у Универзитетску библиотеку Светозар Марковић, у чијем се Фонду реткости чувају уникатне мапе и атласи.
Видећете причу о карејском чокоту, лози која је расла на Светој гори испред саме келије посвећене рођењу Пресвете Богородице. Открио ју је наш професор са Пољопривредног факултета, др Небојша Марковић.
У центру српске престонице расте винова лоза која спада међу најстарије у Европи и чува успомену на добре људе и знаментите личности Београда.
Обичај фарбања јаја за Васкрс инспирисао нас је да истражимо карактеристике природних и вештачких фарби. Да ли ће јаје примити боју, од чега зависе њен интензитет и хомогеност, сазнајте у новом издању РТС Лаба.


Емисију је припемила и водила Јована Табаковић.
Уредник емисије је Мирјана Николић.

 Реприза , 18.август у 00:31 и 08:31