Српска принцеза Ана Јакшић: Ана Јакшић и Иван Грозни, 4-4

Четврта епизода серије Српска принцеза Ана Јакшић, Документарне редакције РТС, снимана је делом ван Москве у Тројице-Сергијевој лаври, најважнијем духовном центру Руске православне цркве, где је баба Ивана Грозног, Ана Јакшић, долазила као ходочасник. Такође, екипа РТС забележила је још један важан траг Ане Јакшић у Русији. У летњој царској резиденцији Коломенско, у Цркви Усековања Св. Јована Крститеља, Иван Грозни је део цркве - параклис посветио баш својој баби Ани.

Оно што је најзначајније у овој епизоди је, свакако, улазак у Кремљ, у срце православља, у Цркву Св. Архангела Михаила. Дозволу за снимање за то не добијају чак ни руске телевизије, а камоли стране, а ми смо у томе успели и забележили шта чува најскровитији храм на Саборном тргу, где ногом није крочио ниједан туриста, тек ретки историчари и стручњаци.
Архангелски сабор градили су велики кнежеви Иван III и Василије III, а црква је завршена и осликана за време Ивана Грозног. У том фрескопису између великих кнежева-владара Русије налазе се и фреске које говоре о томе колико је Иван Грозни имао свест о свом пореклу.
Проф. Алексеј Тимофејев, у улози наратора у овој серији, говори како је Црква Св. Архангела Михаила највећа светиња Русије која чува ликове руских, али и српских светаца. У току смутње и рушења Москве фреске су доста страдале. Средином 17. века обнављају се фреске, када више није било ни Ане Јакшић, ни њене породице Глинских, ни породице Рјуриковича. Међутим, свест о постојању српско-руских веза остаје, јер на истим местима остају и фрескописи који сведоче о крвној вези, коју је унела у Русију Ана Јакшић.
Историчари, професори на Одељењу за светску и руску историју Универзитета у Москви МГИМО, проф. Татјана Черњикова и проф. Јарослав Вишњаков причају о томе како је баба Ивана Грозног, Ана Јакшић, имала удела у јачању руско-српских односа и колико је њеним присуством на двору забележен значајан пораст српско-руских културних веза у 16. веку. Иван Грозни је под њеним утицајем наставио традицију оца и деде да на двор прима изасланике из српских и светогорских манастира, који су долазили по помоћ.
У улози Ане Јакшић глумица Миомира Драгићевић.
Аутор, уредник, сценариста Ранка Јакшић

 

Реприза , 24. октобар у 07:10 и 15:10