Професионалац, филм

Култна представа Душана Ковачевића "Професионалац", са легендарним Данилом Батом Стојковићем у главној улози, преточена је у истоимени филм. Комад настао 1989. године, односи се на "Брозов систем", време комунизма, цензуре и политичког једноумља. Истоимени филм снимљен је 2003. године у режији Душана Коваћевића, који је написао и сценарио, а главне улоге тумначе Бора Тодоровић и Бранислав Лечић

Радња филма смештена је у период између 1991. и 2001. године. Теја (Бранислав Лечић) је нови директор једне издавачке куће. Има посебно тежак дан јер његови радници прете штрајком. Баш тад га секретарица обавештава да има посетиоца (Бора Тодоровић) кога никако не може да се отараси.

Незвани гост долази са кофером у коме се налазе предмети који директору изгледају познато. Између осталог, ту је и хрпа књига за коју ће се испоставити да их је сам Теја написао, иако он то још увек не зна. Наиме, мистериозни посетилац је Тејина сенка, човек који га је годинама пратио због његових радикалних опозиционих ставова.

Књиге су настале на основу полицијских досијеа. Као и многа друга Ковачевићева дела, ова драма са елементима комедије, са пуно цинизма и ироније, говори о овдашњем менталитету и апсурду живљења у полицијској држави.

У филму играју и Наташа Лећић, Мики Крстовић, Горица Поповић, Јосиф Татић, Аљоша Вучковић и други.

број коментара 0 Пошаљи коментар