Други век – Предраг Перишић

У тешкој, несигурној а врло изазовној професији филмског сценаристе, Предраг Перишић има посебан статус јер је у целом опусу у потпуности посвећен обичном животу.

Његов дебитантски рад "Љубавни живот Будимира Трајковића" ушао је у свакодневни говор. Трилогија Рад, Тата и Развод на одређено време показала је могућности комедије у распону од гега и штоса до дубоких животних истина које пласира кроз доброту и наивност својих јунака.

Тако је било и у романтичној комедији "Није лако с мушкарцима", великом филмском хиту у којој је Перишић још једном исказао суштински смисао за обичне људе. Учинио је то и у серији и филму "Полицајац са Петловог брда".

Крај 20. века је и финале Перишићеве филмографије. "Сенке успомена", велика посвета глумцу, такође је и велика посвета домаћем филму и нашим филмским радницима, али и још једна у низу важних прича о родитељима и деци, о пролазности, самољубљу и скромности, кукавичлуку...

Његови филмови препознатљиви су и по глумачкој екипи, то јест по непревазиђеном филмском трију свих времена: Милени, Бати и Смокију који су тумачећи Перишићеве текстове давали најбоље од себе с лакоћом својственом сам највећим глумцима.

Сви Перишићеви филмски сценарији јесу компактна целина изграђена на призорима из свакодневног живота. Баш тако се зове књига, односно двоброј часописа YU филм данас у коме је објављено седам његових сценарија.

Уредник и аутор емисије је Небојша Поповић