Траг у простору- Живо после

Коњ је једна од оних животиња која ће мало кога оставити равнодушним. Ако нас већ на први поглед не одушеве снагом и лепотом, сасвим је сигурно да ће нас очарати њихове очи. У њима ћемо видети благост, осетити поверење и пријатељство које се градило хиљадама година. Коњ је био и остао инспирација бројним ствараоцима.

Без доброг коња, кроз историју, није било ни доброг јунака. Знате за Дамјановог Зеленка, Хајдук-Вељковог Кушљу, крилатог Јабучила Војводе Момчила, Ђогина Бановић Страхиње и наравно Шарца Краљевића Марка.

Најпознатији митолошки коњ је крилати Пегаз, а најпознатији коњ у историји је Букефал Александра Македонског. Свог коња Инцитата или Брзоногог, император Калигула, произвео је најпре у грађанина Рима а потом и сенатора.
Маренго, је био коњ Наполеона Бонапарте, а Дон Кихот је јахао Росинанту, на страницама Сервантесовог романа.
Да ли сте се икада запитали шта се дешава са њима када им, с годинама, угасне сјај у очима и напусти их свежина и снага. Да ли сте се запитали да ли стварно постоје дивљи коњи који деценијама лутају и опстају на нашим планинама.
Придружите нам се и кренућемо скупа у авантуру на планину Столове, код Краљева, да проверимо да ли и даље ждребац Моро предводи своја крда, али ћемо свратити и до Азила за коње у околини Лапова, где десетак коња и два магарца живе своје мирне пензионерске дане.

Уредница: Милица Барјактаревић

број коментара 0 Пошаљи коментар