Милован Ђилас- Пад и успон међу звезде

Емисија се бави, између осталог, анегдотама о данима Милована Ђиласа у затвору и раду на књигама у затвору, животом током робије и после робије и његовим активностима у земљи и иностранству као и периодом после Титове смрти, рецепцији у Југославији и односом власти према њему након робије.

Матија Бећковић препричава исповести Милована Ђиласа о начину настанка његових књига и преписци између жене Штефаније и сина Алексе са Милованом Ђиласом.
Јара Рибникар и Добрица Ћосић су присуствовали првом суђењу Миловану Ђиласу.
Александар Ранковић је ћутао на предлог да се Ђилас и физички уклони. Југословенске власти су покушале да га иселе из стана што је спречила Ђиласова мајка.
Такође у емисији је обрађена судбина Ђиласових књига у СФРЈ, романа "Бесудна земља", затим о две књиге о Његошу као и о Ђиласов однос према тумачењу Његошевог дела из пера Исидоре Секулић.
Учесници: Срђан Цветковић, историчар, Београд, Милан Ристовић, историчар, Веселин Павлићевић, Матија Бећковић, Микоња Кнежевић, филозоф и теолог, Београд, Даниел Ивин, историчар, Загреб, Александар Милетић, историчар, Београд, Твртко Јаковина, историчар, Загреб, Вељко Станић, историчар, Београд, Париз, Мате Мештровић, историчар, САД, Загреб, Рајко Даниловић, адвокат, социолог, Београд, Вида Огњеновић, књижевница, Београд.

Аутор: Ненад Милошевић

број коментара 0 Пошаљи коментар