Читај ми!

Квадратура круга- Крф 2. део

На Крфу, српском острву бола и наде, на коме су исписане неке од најтужнијих, али и највеличанственијих страница наше историје, већ шест година за редом реализује се пројекат под називом "Стопама наших предака".

Тај пројекат, у коме је учествовало више стотина деце, окупља најбоље ученике из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Циљ тог пројекта, који организује часопис "Светосавско звонце" уз благослов и подршку Његове светости патријарха српског Иринеја је да се деца на лицу места упознају са трагичном историјом српске војске и народа која се пре једног века дешавала на Крфу.

Истовремено, учесници тог пројекта имају обавезу да током свог боравка оставе и свој траг на Крфу, као што су га и наши преци остављали током свог боравка на овом острву. До сада су та деца уредила и обележила сва спомен обележја српској војсци на Крфу, а најзначајније дело које су ове године оставила је споменик Гвозденом пуку, подигнут и Ката Коријани, на месту где су 1916. године сахрањивани припадници Гвозденог пука и Моравске дивизије.

Аутор Квадратуре круга Бранко Станковић открива и до сада непознате детаље о многим љубавима које су се родилие на Крфу између Крфљанки и Срба током 1916 .године. Из једне такве љубави српског војника и Гркиње Хондројанис Харули настала је и песма "Не љути се на ме око моје", која је у извођењу Георга Далараса постала европски хит и једна од најлепших балада на Балкану.