Век српског филма-Почеци кинематографије у Србији

Аутор сценарија и наратор серијала је Божидар Зечевић, наш истакнути драматург, критичар и историчар филма, а уредник и редитељ Жарко Драгојевић. У емисији, биће речи о почецима кинематографије у Србији.

Видећемо где је и када је одржана прва кинематографска представа у Србији, где су се налазили и чијем власништву су били први београдски биоскопи Касина, Парис, Колосеум, сазнаћемо како је српски краљ Александар Обреновић посетивши кинематографске представе код Златног крста у Београду, платио најскупљу биоскопску улазницу на свету, открићемо како су изгледали, ко су били и шта су радили у Београду Андре Кар и Жил Жирен, први промотери филма у Србији.

Чућемо шта се тих година дешавало на подијуму Хајдук Вељко и ко је био Карло Пероло, његов власник. Видећемо како је изгледао и на ком је принципу радио први Лимијеров кинематограф, направа од стране савременика названа механизмом за штампање реалности, као и његов нешто ранији претеча Едисонов кинематоскоп. Сазнаћемо и шта је београдски новинар Павле Вујић писао о феномену живих слика одмах после одржане прве кинематографске представе у Београду 6. јуна 1896. године, свега шест месеци након њихове париске премијере. Уз помоћ богате архивске грађе, филмских инсерата, фотографија, писаних и других докумената, у емисији се на исцрпан начин осветљава једно доба и причом о зачецима рађања једног новог средства комуникације и нове уметности на тлу Србије, уметности филма, заправо осликава шири пејзаж нашег друштвеног живота у прошлости.