Kulturni dnevnik

Nagrada "Meša Selimović" za najbolju knjigu u 2017. godini, biće uručena dobitniku, pesniku Dejanu Iliću za knjigu pesama "Dolina Plistos" na svečanosti u Narodnom pozorištu.

Koncertom u Kolarčevoj zadužbini i uručenjem nagrada najuspešnijim gitaristima, završava se 48. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine.

65. Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma koji je u toku, donosi nam brojne filmske priče među  kojima je i dokumentarni film "Enkel", koji je danas na programu festivala.To je priča o unuku komandanta Aušvica Rajneru Hesu i Evi Mozes Kor, preživeloj logorašici iz Aušvica, koja ga je 2014. simbolično usvojila kao svog unuka. Njih dvoje su se pre četiri godine, prilikom susreta u Aušvicu zavetovali da će se zajedno boriti protiv rasizma, antisemitizma i ksenofoboije u svetu i njihova borba traje i danas.

U Ustanovi kulture "Parobrod" fracuski pisac Emanuel Ruben predstavlja svoj roman "Snežna linija"u kojem postavlja pitanja granica, kako onih fiktivnih, tako i onih ograničenja koje postoje u nama samima. Ovaj roman se 2014. godine našao u izboru za prestižnu nagradu "Gonkur".

Svetske metropole nedeljama mode obeležavaju početak proleća. Jedna od revija koja privlači veliku pažnju svetske javnosti je u Pekingu. Kineski dizajneri autentičnim modelima nastoje da neguju tradiciju odevanja i kinesku kulturu koja je sve popularnija u svetu.

Gost Kulturnog dnevnika je reditelj Darko Bajić.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Marija Miljević Rajšić
Realizator: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]