Dan i noć u fruškogorskoj Ravanici

Ispovesti monaha i monahinja sa Srpske Svete Gore

Malo je onih koji mogu reći da znaju kako izgleda život jednog monaha i kako se živi među manastirskim zidinama. Sve životne potrebe kod monaha svode se na najmanju i najnužniju moguću meru, a celokupan život posvećen je molitvi, postu i skromnosti. Monasi nikada ne odlaze u penziju niti na nju imaju pravo. Tako odvojeni od sveta i porodice, mnogi u starosti ostanu zaboravljeni. Mladi otac Pajsije je sa devetnaest godina osetio monašku sreću i kaže da bi i da se sto puta rodi, opet bio monah.

U večerašnjem Oko magazinu saznaćete kako izgleda život dvadesetjednogodišnjeg iskušenika Slobodana, zašto Igumanija Anastasija brine za današnju omladinu rečima Vladike Nikolaja "haljine im govore da se bogu ne mole", da li je otac Pajsije pionir u svom poslu i zašto se u manastirima na Fruškoj gori više ni kokoške ne gaje.

Ekipa Oko magazina živela je dva dana sa monasima i monahinjama u Ravanici, manastiru na Fruškoj gori. U intimnim razgovorima otkrili su nam kada su se i zbog čega zamonašili. Dozvolili su nam da snimimo i kako izgleda život u manastiru od trenutka buđenja pa sve dok se i poslednje svetlo u keliji ne ugasi.

Autor Dalibor Žarić
Urednik Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]