Kulturni dnevnik

Gošća ovog izdanja je gumica Jovana Gavrilović. Povod je premijera predstave "Severoistok" koja će 14. aprila premijerno biti izvedena u Bitef teatru.

"Kad bi Sombor bio Holivud" - to je naslov nove predstave somborskog narodnog pozorišta. Režirao je, inspirisan istoimenom dramom Radoslava Zlatana Dorića, Kokan Mladenović, a gostovala je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kristian Novak je najčitaniji pisac u Hrvatskoj. Prema njegovim romanima se u zagrebačkim pozorištima igraju hit predstave i snimaju filmovi. Njegov književni opus prvi put u Srbiji i Beogradu predstavljen je u ustanovi kuture Parobrod.

U Muzeju Narodnog pozorišta predstavljena je Monografija "Šekspir i transmedijalnost". Ova knjiga predstavlja unikatan doprinos Fakulteta dramskih umetnosti u Beogadu nizu manifestacija kojima je obeleženo 400 godina od smrti Viljema Šekspira.

Kamerni orkestar Muzikon nastavlja svoju sezonu koncertom koji je posvećen delima Volfganga Amadeusa Mocarta, sa nagrađivanom pijanistkinjom Minkom Popović i hornistom Mihajlom Bulajićem 12. aprila u Kolarčevoj zadužbini. Koncert je najavljen dan ranije nesvakidašnjim nastupom u tramvaju koji je krenuo iz Tašmajdana.

Pre 60 godina počelo je emitovanje Drugog programa Radio Beograda. Na njegovoj talasnoj dužini začet je novi zvuk, oslobođen oficijelnog tona. Danas je to program kulture i umetnosti. U Galeriji RTS-a je povodom ovog jubileja održana tribina i razgovor o programu.

"Hamilton" - scenska ekstravaganca koja trenutno predstavlja najpopularniji i najuticajniji mjuzikl u svetu, trijumfovala je na dodeli britanske pozorišne nagrade Olivie.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom program, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik, a reprizira sutradan, na Prvom programu, u 12.30. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Olivera Milošević
Realizator: Sanja Redžić

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]