S Tamarom u akciji

Pomoć sedmočlanoj porodici Perić, Voluje, Kučevo

Porodica Perić je najsiromašnija romska porodica na opštini Kučevo. Slađan i Jasmina su u braku sedamnaest godina i bez obzira na nemaštinu, odgajili su petoro divne dece koja su odlični đaci.

Na početku braka, Perići su živeli u zajednici sa Slađanovim ocem i taj period oboje pamte kao najteže godine braka. Međutim, Slađan je vrednim radom na građevini uštedeo dovoljno novca da kupi kuću u selu Voluje, u blizini Kučeva. Iako se radilo o staroj kući od blata, bez kupatila, funkcionalne i kvalitetne stolarije, supružnici su bili zadovoljni jer su živeli sami, niko ih nije maltretirao niti uslovljavao za osnovne životne potrebe.

Sedmočlana porodica Perić izdržava se od Slađanovih dnevnica, socijalne pomoći i dečijeg dodatka. Deca David (13), Andrijana (11), Anđela (9) dobijaju knjige i školski pribor, kao i ishranu u školi od Mesne zajednice. Zajedno pomažu majci oko svih kućnih poslova i čuvaju mlađu sestru Katarinu (5) i najmlađeg brata Andriju (1).

David, Andrijana i Anđa Perić vežbaju čuveni "volujski folklor", koji se izvodi na štulama. Njihovi drugari, sa kojima usavršavaju ovu veštinu su ih i prijavili za akciju humanitarnog projekta i TV serijala "S Tamarom u akciji".

Tim Tamare Grujić je u selu Voluje kod Kučeva imao još jednu paklenu nedelju tokom akcije za pomoć porodici Perić - vremenski uslovi ponovo su otežavali rad... Uz dragocenu pomoć opštine Kučevo, javno-komunalnog preduzeća iz Kučeva kao i mnogih privatnih preduzetnika (koji su pomogli i materijalno i ljudstvom), ekipa je uspela da uvede vodu u kuću, napravi kupatilo i kuhinju, sredi, krov, okućnicu, fasadu i uredi dvorište.

Dok su se odvijali veliki građevinski poduhvati na kući Perića, Tamara je uspela da u društvu članova ove porodice, obiđe impresivne prirodne lepote Zvižda i Homolja, pećine Ceremošnju i Ravništarku, da vidi kako se ispira zlato na pritokama Peka i sazna kako se igra folklor - na štulama... Uz pomoć mnogih kulturno-umetničkih društava tog kraja, raskošno su dočarane vrednosti i poruke čuvene manifestacije "Homoljski motivi". Poseban gost ove epizode je jedna od najvećih zvezda naše narodne muzike - Izvorinka Milošević, koja je u njenom rodnom selu (Neresnica), govorila o lepoti muzike i običaja Vlaha u istočnoj Srbiji.

Izuzetno interesantna, šesta emisija pete sezone serijala "S Tamarom u akciji", na programu je u petak, 20. aprila sa početkom u 21 čas, na Prvom programu Javnog medijskog servisa Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar