Oko magazin: Kosovo, zajednica srpskih srušenih crkava

O ruiniranoj crkvi u Samodreži, izjavama Makrona o Siriji i Srbiji i tviter bombama Donalda Trampa

U danima dok se čeka formiranje Zajednice srpskih opština, pet godina nakon što je dogovorena u Briselu, pažnja javnosti usmerena je na sredine u kojima su Srbi većina. Za razliku od tih deset opština, postoje brojna mesta u kojima Srba odavno nema. Jedno od takvih je selo Samodreža, na južnim obrnoncima Kopaonika. Za selo i seosku crkvu vezuju se brojne legende ali i istorijske činjenice, a kakva je sadašnjost Samodreže? Ima li sveštenika u crkvi, ima li ljudi u selu? Francuska je protekle nedelje bila u centru pažnje; svetske javnosti zbog rata u Siriji, evropske javnosti jer je Junker u Strazburu zaključio da je Makronova Francuska Prava Francuska ali i srpske javnosti jer je Makron progovorio i o proširenju Evropske unije koje sada, kako je rekao, nije prioritet. U Oko magazinu analiza svih izjava najagilnijeg Evropljanina protekle nedelje Emanuela Makrona.

U emisiji pogledajte i intervju sa Marčelom Foom, teoretičarem medija koji objašnjava kako se kreira atmosfera za rat i tvitovima Donalda Trampa, koji su bili najava bombardovanja Sirije.

Urednik emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]