Kulturni dnevnik

Velika svetska operska zvezda, solista Metropolitena, londonske Kraljevske i Bečke državne opera, bariton Željko Lučić gost je Kulturnog dnevnika. Željko Lučić 21. aprila nastupiće u Velikoj dvorani Kolračeve zadužbine kao specijalni gost na Gala koncertu povodom 60 godina Radio Beograda 2.

 U Novom Sadu u Spomen zbirci Pavla Beljanskog otvorena je izložba pasteloa Marka Čelebonovića. Čelebonović od sredine pedesetih godina intezivno se posvećuje tehnici pastela uz pomoć koje na papir prenosi i oživljava sopsteni doživljaj sveta.

Nastupom Beogradske filharmonije sa pijanističkom zvezdom Aleksandrom Gavriljukom i dirigentom Danijelom Rajskinom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu svečano je otvoren 43. NOMUS - Novosadske muzičke svečanosti.

Vizantološki institute Srpske akademije nauka i umetnosti obeležio je 70 godina od osnivanja.

U Dvorani kulturnog centra počela četvrta Nedelja finskog filma. Ove godine devet vrlo posebnih ostvarenja koja se međusobno razlikuju i po temama i po formi, predstavljaju presek finske kinematografije u poslednje dve godine.

"Mrđan Bajić - Rasprizorujuće transverzale" naziv je knjige Leonide Kovač posvećene ovom našem savremenom umetniku, koja je predstavljena u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Posle jedanaest knjiga priča, eseja, književnih istraživanja i velikog broja prevedenih dela relevantnih autora, francuskih i nemačkih, Jovica Aćin napisao je svoj prvi roman "Srodnici", koji je ove godine ušao u najuži izbor za Ninovu nagradu.

U Kapitolskim muzejima u Rimu izložbom "Blago Antike" obeležava se 300 godina od rođenja  i 250 godina od smrti nemačkog arheologa, oca moderne istorije umetnosti Johana Joakima Vinkelmana. Smatrao je da se "lepota ne može definisati, iz prostog razloga, jer je superiornija od ljudskog intelekta".

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Sanja Redžić
Montažer: Nikola Manić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]