Oko: Željko Pantelić, kreativna geopolitika

Da li je Makron postao Trampu ono što je Bler bio Bušu, da li je Kosovo preraslo ligu u kojoj igra Srbija i postalo evropski problem i može li Putin da iskoristi mundijal u Rusiji onako kako je Kina iskoristila Olimpijske igre 2008?

Ceo svet tri dana gledao je u susret Donalda Trampa i Emanuela Makrona. Kako je francuski predsednik postao najbolji evropski prijatelj američkog predsednika, da li je ubedio Amerikance da ostanu u Siriji i da li je naposletku Makron postao Trampu ono što je Bler bio Bušu?

Mandate protekle tri francuska predsednika cinici su zbirno znali da nazovu: katalog neuspeha baš zbog toga od Makrona se očekivalo previše, nazivan je princom republike i čovekom koji će da odbrani evropske vrednosti u vreme dominacije populizma. Da li je i dalje na tom putu?

Šta mu znače Junkerove pohvale i koju je poruku nedavno poslao Srbiji i regionu Zapadnog Balkana? Kako Evropa gleda na rešavanje pitanje Kosova, kome je u Evropi najviše stalo da do toga dođe i da li je Kosovo danas samo srpski ili evropski problem?

Da li će Putin iskoristiti Svetsko prvenstvo u fudbalu kao što je Kina Olimpijadu 2008. godine?

O svemu tome u emisiji Oko govori novinar iz Rima: Željko Pantelić.

Autor emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]