Trag: Život na Ibru - mirno a napeto

Mirno a napeto - takav je život na Ibru. Između političkih zahteva, pregovora, nepristajanja i onoga što svkodnevica diktira, svaka vest koja ide sa ovog područja ovde odjekuje stostruko...

Neposredno posle hapšenja direktora kancelarija za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, boravili smo u severnom delu naše južne pokrajine. Razgovarali smo sa meštanima, učestvovali u litiji na Lazarevu subotu, na dan Vrbice, obišli manastire... Narod strepi, veruje u bolje sutra, okuplja se oko crkve, čuva svoje svetinje.

Manastir Banjska je biser raškog stila srednjovekovnog srpskog graditeljstva. Zadužbina je kralja Milutina jednog od najmoćnijih vladara iz dinastije Nemanjića. Čekalo se 520 godina da se delimično obnovi Banjska. Obilazeći naše svetinje zavirili smo i u život manastira Sokolica i Devine vode, a popeli smo se i do Zvečana, do tvrđave, simbola opstanka našeg naroda na ovim prostorima.

U severnom delu Kosovske Mitrovice je mirno a napeto! Svako gleda svoj posao, rade škole, fakulteti, Klinički centar. Na pijačni dan, subotom međusobno trguju Srbi i Albanci, autobuske linije redovno saobraćaju kao i voz od Kraljeva do Kosovske Mitrovice. Mnogima su kuće, imanja, pašnjaci i livade ostala u južnom delu Kosovske Mitrovice i do njih mogu samo pogledom da dođu.

Život na Ibru teče kao i reka - vekovima, lagano, sa strepnjom šta će biti sutra a sa tvrdom verom da se potpuno normalizuje život na Kosovu i Metohiji.

Autori: Dragoslav Gogić, Bratislav Kostić
Snimatelji: Bratislav Kostić, Dejan Janković
Montaža: Bratislav Kostić 

broj komentara 0 pošalji komentar