Kulturni dnevnik

Ekskluzivno za Kulturni dnevnik govori slavni američki reditelj Ejbel Ferara, počasni gost 11. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks koji u Beogradu počinje 7. i traje do 14. maja.

Nastupom gruzijske pijanistkinje Nino Gurevič počeo je sedmi Beogradski Šopen Fest. Na koncertu u Starom dvoru, publika je slušala dela Šopena, ali i Baha i Betovena.

Gost Beograda je norveški savremeni pisac Ju Nesbe, jedan od najpopularnijih svetskih autora kriminalističkih romana.

U toku je rekonstrukcija Spomenika zahvalnosti Francuskoj. Bronzana skulptura obnavlja se na samom Kalemegdanu, a u ateljeu vajara Gorana Čpajka restaurira se bareljef i izrađuje replika. Završetak radova na Spomeniku čiji je autor Ivan Meštrović, planiran je za prvu polovinu avgusta.

Japanska tehnika origami inspirisala je nastanak savitljivog solitera. Autori su dobitnici ovogodišnje nagrade arhitektonskog Takmičenja za najbolju maketu nebodera.

Kompozicije dva eminentna srpska kompozitora, Svetislava Božića i Dejana Despića, premijerno se izvode na koncertu Simfonijskog orkestra RTS 12. maja, u Kolarčevoj zadužbini. Tim povodom, gost Kulturnog dnevnika je akademik Svetislav Božić.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Dragana Pantić
Realizator: Sanja Redžić
Montažer: Branislav Bane Popović

broj komentara 0 pošalji komentar