Oko ekonomije: Penzije, po meri svih

Predlog MMF da se ukine Zakon o smanjenju penzija

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koja u Beogradu razgovara o novom  aranžmanu sa Srbijom, predložila je da se ukine Zakon o privremenom  umanjenju penzija iz 2014.godine. Šta to znači za penzionere? Da li bi  omogućilo  odmah povećanje penzija, kojim penzionerima i za koliko? Iz Vlade i od predsednika stiže poruka da će se taj predlog razmatrati,  ali da je potrebno sistemsko rešenje koje bi omogućilo zaštitu  najugroženijih penzionera, ali i uvodjenje reda u penzioni sistem.

S obzirom na to da se to pitanje tiče milion i 700 hiljada penzionera,  očigledno je da mora da se reši veoma pažljivo, po meri svih.Koje su  opcije i koja je računica najbolja i za penzionere i za državnu kasu,  tema je Oka ekonomije.
 
Gosti su: član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov, direktor  Republičkog zavod za statistiku Miladin Kovačević i Vasilije  Belobrković, potpredsednik Saveza penzionera Srbije
 
Emisiju uređuje i vodi Vesna Damjanić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. maj 2018, 20:07) - anonymous [neregistrovani]

Sta je pravedno?

Mere fiskalne konsolidacije dale su neke rezultate. Medjutim pitanje vraćanja penzija na nivo pre donosenja zakona o privremenom umanjenju penzija treba sprovesti u skladu sa načelom socijalne pravde a to načelo podrazumeva zdravu logiku da se prvo poveća i najviše povećaju penzije NAJUGROŽENIJIMA. Da li je ugoženiji neko sa mesečnom penzijom od 13.000 dinara ili sa 60.000 dinara pretpostavimo da je svima jasno u ovoj zemlji. 

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]