Kulturni dnevnik

Povodom 10. Molijerovih dana, manifestacije koja se održava u nekoliko gradova u Srbiji, gost je An Loren Viguru, ataše za kulturu ambasade Republike Francuske. Govorićemo o susretima sa tri ugledne francuske književnice, Gonkurovoj nagradi studenata Srbije i kulturnoj saradnji Srbije i Francuske.

List iz čuvenog Miroslavljevog jevanđelja i drugi vredni srednjovekovni rukopisi i knjige čuvaju se u Ruskoj nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu. Ta kolekcija u elektronskoj formi svečano je uručena u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Povodom obeležavanja 41. rođendana Centra "Sava" biće izvedena opera "Toska" u produkciji Pučinijevog festivala iz Tore Del Laga. Narodno pozorište u Beogradu učestvuje sa svojim orkestrom i horom.

Razgovarali smo sa čuvenim austrijskim autorom dokumentarnih filmova, Ulrihom Zajdlom, gostom 11. Beldoksa. Otkrivamo i ko su dobitnici nagrada ovogodišnjeg Festivala.

U Muzeju primenjene umetnosti otvaraju se tri izložbe koje predstavljaju Žensko stvaralaštvo u arhitekturi i dizajnu: evropski i lokalni kontekst.

Vodimo vas u Rim na izložbu dela najpoznatijeg britanskog slikara Vilijama Tarnera. Potpuno novim pristupom pejzažnom slikarstvu, Tarner je uticao na evropsku umetnost, nadahnjujući impresioniste.

A na izložbi keramike u Pizi predstavljeno je deset vekova proizvodnje najkvalitetnijih predmeta uz radove savremenih keramičara.

Svake večeri od ponedeljka do petka na Prvom programu posle Dnevnika u 23 emituje se Kulturni dnevnik. Reprizira se sutradan na Prvom programu u 12.30. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Biljana Bralušić Jovanović
Realizator: Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]