Kulturni dnevnik

Povodom 110 godina od rođenja velikog umetnika Peđe Milosavljevića u Dvorskoj galeriji u Beogradu biće otvorena izložba njegovih dela pod nazivom "Snovi i krila savremene umetnosti". Od 50 izloženih slika, publika će prvi put moći da vidi 35 dela iz privatnih kolekcija.

U Galeriji Haos izlažu dve umetnice iz Švajcarske - skulptorka Fransoaz Emeneger i slikarka Kristian Hamašer. One će se predstaviti skulpturama koje su svojevrsni crteži u prostoru, kao i crtežima direktno na zidu galerije i na papiru. Naziv zajedničke postavke je "Razgraničenje".

Premijera predstave "Šuplji kamen" u režiji Tatjane Mandić Rigonat, po tekstu ruskog dramskog pisca Nikolaja Koljade, biće izvedena večeras u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić". Više od veka posle Čehova, Nikolaj Koljada piše razgranatu, bujnu komediju "Šuplji kamen" u kojoj se, na jednom od njenih nivoa, poigrava sa motivima i likovima iz Čehovljeve drame "Tri sestre".

Izložba "Dijanina deca", posvećena najvećoj akciji spasavanja dece u Drugom svetskom ratu, biće otvorena u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije. Dijana Budisavljević, Austrijanka udata za srpskog hirurga Julija Budisavljevića, spasla je od sigurne smrti više od 7.500 srpskih devojčica i dečaka iz koncentracionog logora Jasenovac u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. U sistemu logora Jasenovac ubijeno je oko 20.000 srpske, jevrejske i romske dece. Izložba autorke Slađane Zarić je deo projekta "Dijanina deca" koji sadrži i dokumentarni film, koji će uskoro biti emitovan na Prvom programu RTS-a.

U jednom od prirodnih rezervata peruanskog grada Kuska izložba skulptura popularnih heroja filmova naučne fantastike! Skulpture od drveta, gvožđa i papira u parku nadomak grada neuobičajena su postavka i izložba je izuzetno posećena.

Gošća Kulturnog dnevnika je Ana Petrović, direktorka Noći muzeja, manifestacije koja će po 15. put biti održana na više od 60 lokacija širom Beograda.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Marija Miljević Rajšić
Realizator: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar