Trag: Kefalonija - bratske spone

Vežu nas Balkan, istorija i temperament, slični smo narodi. Tako o sponama Srbije i Grčke govore u obe zemlje. Od potpisanog saveza za zajedničku borbu protiv Osmanskog carstva prošlo je 150 godina.

Neraskidive veze i dalje se neguju. Spona koju su preci započeli, a potomci čuvaju kao najvrednije nasleđe je i na obali Save i na obali Jonskog mora, u bratskim gradovima Šapcu i Argostoliju.

Povelja koju su potpisali 1995. godine je pisani dokument, a ono što je čini su bliska saradnja, neraskidiva prijateljstva, ne samo lokalnih uprava nego ljudi u Šapcu i u Argostoliju. Za više od dve decenije bratstva brojne delegacije su prelazile 1.300 km, radovali se zajedničkim srećama, pomagali kada je bilo potrebno. U čast bratstva i 150 godina od potpisivanja državnog sporazuma u Argostoliju, glavnom gradu Kefalonije, jedna ulica nazvana je Šabačkom. Bio je to znak prijateljstva i zalog i jednim i drugim potomcima da stečene veze neguju i ubuduće.

Emisija "Kefalonija - bratske spone" je priča o zajedništvu, o negovanju tradicije i prijateljskih veza koje su spojile dva naroda, dve države, dva grada ali i živote mladih. Kefalonija je najveće ostrvo Jonskog arhipelaga na kome živi dvadesetak uglavnom Srpkinja, u Argostoliju dve. Bratske veze su momke odvele u Šabac i Srbiju, a oni svoje neveste u Grčku. Život na ostrvu je život među svojima, kažu, Argostoli i Grčka grad su i zemlja gde se Srbi ne doživljavaju kao stranci, nego prijatelji otvorenog srca i srodne duše.

Autorka: Tanja Dimitrić Mijailović
Snimatelj: Branimir Cvetković
Montažer: Slavica Petrović
Urednik: Ljubisav Aleksić
Odgovorni urednik redakcije Aktuelnosti: Branka Kerkez

broj komentara 0 pošalji komentar