Oko magazin: 170 godina Srpske Vojvodine

Šta je značila Velika majska skupština u Sremskim Karlovcima, koje su posledice odluka donesih te 1848. i da li je to bio uvod u prisajedinjenje koje će se desiti sedam decenija kasnije

Pre tačno 170 godina u Sremskim Karlovcima srpski narod je proglašen politički slobodnim i nezavisnim pod krunom ugarskom, Stevan Šupljikac proglašen je vojvodom Srpske Vojvodine a mitropolit karlovački Josif Rajačić proglašen je za srpskog patrijarha. Veliku Majsku skupštinu oslikao je na novosadski slikar Pavle Simić a smatra se da je ona bila uvod u prisajedinjenje Vojvodine Srbiji koje je usledilo 70 godina kasnije.

Kao što Majsku skupštinu pamtimo po slici Pavla Simića tako i Bitku na Neretvi pamtimo po filmu Veljka Bulajića za koji je plakat pravio Pablo Pikaso. Filmska je i priča o tome šta je Pikaso tražio kao honorar za plakat a srušeni most i danas u Jablanici izgleda kao scena iz filma. U gradu iz koga su potekli neki od najčuvanijih bh sportista poput Halilihodžića i Teletovića i dalje radi muzej o čuvenoj bici za ranjenike ali ima i mnogo muzeja na otvorenom, gde se jede najbolja jagnjetina u regionu.

Čuvena replika o davljenju u rakiji iz serije "Ljubav na seoski način" verovatno je prva asocijacija na veliku glumicu Živku Matić. Živka nikad nije igrala gospođu ministarku ali čal i mladje generacije pamte njene uloge u humoprističkim serijama kao što su: "Kamiondžije", "Građani sela Luga" i "Levaci". Danas se navršava 20 godina od kad je umrla u rodnom Požarevcu, pomalo zaboravljena od kolega i javnosti.

Urednik emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]