Kulturni dnevnik

Pre nekoliko dana u Kanu dokumentarac Nebojše Slijepčevića "Srbenka", koji prati pripreme i probe za predstavu "Aleksandra Zec" reditelja Olivera Frljića, proglašen je dokumentarcem godine. Gost Kulturnog dnevnika je hrvatski i evropski reditelj Oliver Frljić.

Uz poeziju Desanke Maksimović volimo, čeznemo, patimo, borimo se do spoznaje jednog dana, da više nemamo vremena ili da za sebe i druge tražimo pomilovanje - potsećaju nas proučavaoci dela ove pesnikinje, koja je rođena 16. maja pre tačno 120 godina. Pored naučnih skupova godišnjica rođenja poetese obeležena je i svečarskom zbirkom "Ostaviću vam jedino reči", koju je priredila njena porodica.

Ovih dana u fokusu je francuska i frankofona književnost - počeli su 10. Molijerovi dani. Tim povodom gošće Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca su književnice Kamij Lorans, Mjurijel Barberi i Natali Azule - dobitnica nagrade "Mediči" za roman "Tit nije voleo Bereniku".

Nagradu Branko Ćopić za 2017. godinu dobili su Goran Milašinović za roman "Slučaj Vinča" i Dragan Lakićević za pesničku zbirku "Pesme za jednog čitaoca". Ovu odluku doneo je žiri Zadužbine Branko Ćopić kojima je predsedavao akademik Milosav Tešić. Nagrade će svečano biti uručene u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 12. juna.

U duhu tradicije, premijernog prikazivanja najboljih filmova na španskom jeziku, u Jugoslovenskoj Kinoteci počeo je još jedan Španski metar - njegovo jedanaesto izdanje.

U Beogradu počeo čevrti Čumić Book Fest.

Kako će izgledati budućnost? O mogućim odgovorima na ova pitanja, kroz 100 projekata koji oblikuju sutrašnjicu, na izložbi u Viktorija i Albert muzeju u Londonu.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Sanja Redžić
Montažer: Miloš Ačanski

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]