S Tamarom u akciji

Deseta epizoda, akcija u Golupcu

Merima Krec i Igor Marković su se upoznali pre četiri godine, prilikom njene posete kumovima koji žive u selu Dvorište, u blizini Golupca. Iako im je poreklo različito (Igor je Vlah, a Merima Banaćanka), ljubav se dogodila na prvi pogled.

Oboje su imali veoma teške porodične sudbine. Merima je izgubila brata o kome se godinama brinula a potom je vodila računa i o njegovoj deci, nakon bratovljeve smrti. Igor je rano izgubio oca, sa kojim je bio veoma blizak. Na početku veze, par je živeo kod Merime u Banatu jer joj se majka razbolela. U to vreme su dobili ćerku Magdalenu (2) ali čak ni ovaj životni događaj nije im doneo čistu radost - devojčica je bila životno ugrožena jer je rođena bez plućne maramice i sa kompleksnom srčanom manom... sa devet dana je već bila operisana, čime joj je spašen život.

Kada se Merimina majka oporavila, porodica je preselila u Igorovu porodičnu kuću u selu Dvorište kod Golubca, u kojoj je živela ljegova majka, Darinka. Kuća je stara, sagrađena u prvoj polovini 20-og veka i bez kanalizacije, fasade, oluka, podova... Bilo je neophodno potpuno renoviranje.

Vlaga, nemanje kupatila i loši podovi, posebno su uticali na odgajanje male Magdalene koja ima veoma osetljivo zdravlje i predstoji joj izuzetno ozbiljna operacija u Londonu. Merima i Igor se dostojanstveno i hrabro nose sa svim nedaćama koje su ih zadesile, žive u skladnoj vezi, sa mnogo ljubavi podrške i razumevanja...

Tamara Grujić i njen neustrašivi tim majstora uspeli su da za pet dana, uz veliku pomoć Javno-komunalnog preduzeća iz Golupca, učine sve što je bilo moguće da i ova porodica dobije najbolje moguće uslove za život.

Uvedena je kanalizacija i sprovedeni svi potrebni građevinski radovi: fasada, oluci, podovi, zidovi. Rešen je i problem sa vlagom u kući, postavljena je septička jama, sređena bravarija u dvorištu i ulazu u kuću.

Sa članovima ove porodice Tamara je obišla obližnji manastir Tuman (u kome Igor Marković povremeno dobrovoljno radi), a posetili su i nesvakidašnje prirodne lepote Golupca i okoline: Golubačku tvrđavu, Nacionalni park Đerdap, Lepenski Vir. U ovoj emisiji, saznaćemo nešto više i o specifičnim sportskim klubovima koji se razvijaju prevashodno zahvaljujući geografskom položaju Golupca: jedriličarski klub i klub ženske odbojke na pesku.

Inspirisani brojnim plemenitim humanitarnim akcijama Tamare Grujić i serijala "S Tamarom u akciji", kolektiv Javnog preduzeća Srbijašume se priključio talasima solidarnosti, koje izaziva ovaj projekat: zaposlili su za stalno oca porodice, Igora Markovića! Zahvaljujući tome, porodica će imati mirniju, stabilniju i izvesniju svakodnevnicu.

Maloj Magdaleni predstoji lekarski pregled u junu ove godine. Ukoliko bude potrebno prikupljanje novčane pomoći za operaciju devojčice u Londonu, Tamara je obećala da će i oko toga pomoći, da će pokrenuti i tu humanitarnu inicijativu.

Deseta epizoda pete TV sezone serijala "S Tamarom u akciji" na programu je u petak 18. maja, u 21 čas na Prvom programu Javnog medijskog servisa.

broj komentara 0 pošalji komentar