Oko: Iz Sofije, sa "ljubavlju"

Poruke lidera EU zemljama Zapadnog Balkana  

Prvi put posle 15 godina lideri Evropske Unije sastaće se sa liderima zemalja Zapadnog Balkana, onima koji žele da budu deo EU. Među njima je i Srbija. Glavna tema nije proširenje Evropske Unije, ali jeste sve ono što čini deo tog proširenja - povezivanje zemalja regiona, jačanje njihove ekonomije, vladavine prava, slobodne medija, rešavanje bilateralnih problema, digitalizacija.

Samit u Sofiji je sasvim sigurno najvažniji politički događaj koji se tiče evropske perspektive Zapadnog Balkana i učešće Srbije na njemu je više nego korisno, iako je u jednom trenutku bilo dovedeno u pitanje zbog učešća predstavnika Prištine.

Da li i šta u evrointegracijama ovog regina može da se promeni nakon Sofije, koje će biti ključne poruke Sofijske deklaracije, da li će biti potvrđeno da je 2025. ta godina u kojoj će i zemlje regiona postati članice Unije, pitanja su na koja, između ostalih, odgovaraju gosti Oka. To su Ksenija Milenković, pomoćnica ministra za evrointegracije i Milena Lazarević, programska direktorka Centra za evropske politike i profesor Fakulteta FEFA Goran Pitić.
Samit u Sofiji prati novinarka RTS-a Tamara Stojsavljević, a kako analitičari u Briselu vide ovaj događaj prenosi dopisnik RTS-a Dušan Gajić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]