Kulturni dnevnik

Gošta Kulturnog dnevnika je dr Jasna Jovanov, istoričar umetnosti, dobitnik nagrade "Mihailo Valtrović" koju dodeljuje Muzejsko društvo Srbije.

Prvakinji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Nataši Ninković uručena je nagrada "Žanka Stokić" koju dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija "Novosti" i Grad Požarevac.

Balet "Hazarski rečnik", u režiji Livije Pandur i koreografiji Ronalda Savkovića, po motivima romana Milorada Pavića, premijerno je izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Manifestacija Noć muzeja održana je na 62 lokacije u Beogradu i 47 gradova u Srbiji, a posetioci su mogli da obiđu muzeje, galerije, kulturne centre i druge ustanove od 17 časova do jedan sat posle ponoći. Veliko interesovanje vladalo je za posetu Rimskom bunaru na Kalemegdanu, gde je izveden performans o danima koje je Gavrilo Princip proveo u kazamatu u Terezinu.

Povodom završetka 55. Disovog proleća u Srpskom književnom društvu u Beogradu, predstaveljena je ova manifestacija i njen laureat pesnik Đorđe Nešić kao i dobinici nagrade Mladi Dis.

U Kulturnom centru Kuća kralja Petra I, otvorena je izložba slika Snežane Vujović Nikolić, pod nazivom "Osvit".

U bečkom Burg-teatru je upravo izvedena premijera Šekspirovog Magbeta. Nemački reditelj Antu Nunes je na scenu postavio radikalnu verziju sa tri glumca koji igraju čitav ansambl. Rediteljska dosetka je - "egzistencijalitički" Magbet.

Urednik Lidija Božić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]