Velika iluzija u Kanu 2018.

Japanski reditelj Hirokazu Kore-Eda dobitnik Zlatne palme na 71. Kanskom festivalu za film "Kradljivci", savremeni prvak japanske kinematografije koji društveno provokativnim pričama osvaja kritiku i publiku je u "Krupnom planu" specijalnog izdanja emisije "Velika iluzija u Kanu 2018".

Posle 12 dana inspiracije, emocija, filmskih uzbuđenja, stresa i nervoze, dodelom nagrada pala je i poslednja klapa 71. Kanskog festivala koji je slavio pokretne slike, a ne zvezde. Fokus je bio na filmskom platnu gde su se smenjivale snažne društveno angažovane priče (na temu klasnih nejednakosti, preživaljvanja, rasizma, depresije, teških ljubavi) koje ne ostavljaju ravnodušnim ni najtvrđe konzumente.

U "Kontraplanu" Velike iluzije u Kanu 2018. našli su se jedan od najtraženijih holivudskih glumaca Majkl Šenon, zvezda nove ekranizacije kultnog dela Farenhajt 451 i reditelj Ramin Bahrani, najbolji glumac ovogodišnjeg Kanskog festivala Marčelo Fonte koji je briljantan u urbanom vesternu Matea Garonea Dogmen, rediteljka Aliće Rorvaher koja je za film osvojila nagradu za najbolji scenario Srećni Lazaro. Argentinski reditelj Luis Ortega i glumac Ćino Darin predstavljaju Anđela jedan od najboljih filmova prikazanih u programu "Izvestan pogled", a Ognjen Glavonić i glumac Leon Lučev govore o filmu Teret koji se takmičio u paralelnom festivalskom programu "15 dana autora". Iako je odlučeno da se holivudski filmovi zanemare, dogodio se jedan, ali vredan spektakl na Krozaeti - evropska premijera filma Solo Star Wars priča.

"Premovatanje" nas podseća na Ludog Pjeroa egzistencijalnu dramu, jedan od najznačajnijih predstavnika francuskog novog talasa Žana Lika Godara, čija se scena našla na zvaničnom plakatu 71. Kanskog festivala.

Autor emisije: Sandra Perović
Realizacija: Vladan Bokalović, Tijana Todorović, Svetlana Perović

broj komentara 0 pošalji komentar