Kulturni dnevnik

Gost je Maja Pelević autor komedije "Bolivud" koja će u njenoj režiji, u formi mjuzikla, premijerno biti izvedena u Narodnom pozorištu, na sceni "Raša Plaović".

U okviru prvog izdanja Nedelje italijanskog filma u svetu u Beogradu je do 27. maja Festival italijanskog filma. Zahvaljujući saradnji između Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Jugoslovenske kinoteke publika će moći da vidi najnovije italijanske filmove.

U Novom Bečeju je 26. put održana manifestacija "Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića", posvećena savremenoj solo pesmi. Josif Marinković  je jedan od najznačajnijih kompozitora Srbije s kraja XIX i početka XX veka. Poput mlađeg savremenika Mokranjca, bio je posvećen vokalnim žanrovima - horovima i solo pesmi.

Izložba  "Običan malecki san", crnogorskog slikara Milutina Obradovića otvorena je u galeriji Ulusa. Platna ovog umetnika puna su simbola jakog i bogatog kolorita.

U ovoj sezoni šef dirigent Beogradska filharmonija Gabrijel Felc, inače i diplomirani pijanista, klavirski je saradnik našim muzičarima i konferansije specijalnih dnevnih koncerata. U kratkoj formi publici predstavlja neke od orkestarskih muzičkih instrumenata kao solističke, sa pažljivo odabranim tematskim programima. Ovoga puta "muzički dijalog" sa Felcom vodio je trombonista Igor Ranković.

Osamnaest godina nakon prvog nastupa u Bitef teatru publika je imala priliku da ponovo uživa u muzičkom putovanju kroz repertoar kvinteta Beltango: od tradicionalnih tango numera iz prve polovine 20. veka preko tango-nuevo pravca Astora Pjacole do autorske muzike i kompozicije čiji su autori članovi Beltango kvinteta.

U Makau je otvoreno impresivno zdanje, hotel "Grad snova" po projektu arhitekata iz biroa koji je osnovala Zaha Hadid.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Olivera Milošević
Realizator: Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar