Velika iluzija

Ponovo radi bioskop! Ponovo gledamo kultno delo "Maratonci trče počasni krug", digitalno restaurirano u okviru programa Vip Kinoteka. Zvezda srpske i jugoslovenske kinematografije Jelisaveta Seka Sablić koja je za ulogu Kristine dobila Zlatnu arenu u Puli, u "Krupnom planu" je Velike iluzije.

Ovih dana na planeti Zemlji gledamo istinite prizore nalik zastrašujućim scenama iz filmova, ruše se pravila i stvaraju svakakve mogućnosti čak i u oblasti filma. Postoje za to i dokazi koje predstavljamo u ovonedeljnoj emisiji: Ajfon u službi filmske kamere u psihološkom trileru Stivena Soderberga Poremećena i horor u kome je izvor straha zvuk u distopijskoj budućnosti Tiho mesto Džona Krasinskog. Iz rakursa kritičara Milana Krunića analiziramo jedan od najvećih Spilbergovih omaža eri 80-tih Ready player one. "Premotavanje" podseća na zanimljivosti koje su 1982. godine pratile snimanje crnohumorne komedije "Maratonci trče počasni krug" (produkcija Centar film) rediteljsko scenarističkog tandema Šijan-Kovačević.

U rubrici "Kontraplan" predstavljamo filmski opus jednog od najvećih japanski reditelja dašanjice, miljenika evropskih festivala koji će se sa novim filmom takmičiti za Zlatnu palmu na predstojećem Kanskom festivalu.

Autor i urednik: Sandra Perović
Saradnici: Selina Lovren Aksentić, Jelena Carević, Zoran Janković
Realizacija: Tijana Todorović, Danijela Kamarit, Marko Jeftić

broj komentara 0 pošalji komentar