Oko: Bitka za drugo dete

Porodice u Srbiji danas uglavnom imaju jedno dete. Takva je slika u 52 odsto porodica. Da bi svaka naredna generacija bila jednako brojna kao prethodna, jedno dete može da ima tek 11 odsto parova.

Od 1. jula počinju da se primenjuju mere Vlade Srbije, koje bi trebalo da promene demografsku sliku. Za prvo dete majke, će dobijati 100.000 dinara jednokratno, a za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine. Za treće dete, dobijaće se 12.000 dinara a za četvtro 18.000 dinara mesečno, deset godina.

Koliko na povećanje nataliteta može da utiče finansijska podrška, koliko medijska kampanja, a koliko možda okruženje?

Zašto nizak natalitet nije problem samo siromašnih opština? Zašto i neke razvijenije evropske zemlje imaju nisku stopu nataliteta? Postoje li iskustva iz regiona ili iz Evrope koja su dala rezultate i koja Srbija može da "prepiše"?

Gosti emisije Oko: Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku, demograf Vladimir Nikitović i televizijska novinarka Maja Nikolić.

Može li finansijska podrška države da promeni demografsku sliku u siromašnim opštinama - kako je u Crnoj Travi i Kniću, opštinama koje su i ekonomski i demografski na dnu lestvice, javljaju reporteri RTS-a.

Emisiju vodi Dragana Ignjić

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 30. maj 2018, 00:59) - anonymous [neregistrovani]

Lobisti protiv tradicionalne porodice

Očigledno je da gosti lobiraju protiv tradicionalne porodice u sklopu svoje neoliberalne agende. Tradicionalna porodica nije prošlost niti je nazadna. Tradicionalna porodica je najprirodnija porodica na svetu, i u nju spadaju i organske porodične vrednosti.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]