Kulturni dnevnik

U Narodnom pozorištu Sombor 14. juna počeće 26. Pozorišni maraton, kome će prethoditi premijera predstave "Samoubica" Nikolaja Erdemana u režiji Milana Neškovića. Tim povodom gost Gost Kulturnog dnevnika je upravnik Narodnog pozorišta Sombor Mihajlo Nestorović.

Na Filološkom fakultetu najavljena je peta bijenalna konferencija Društva "Džon Apdajk" koja će biti održana od 1. do 5. juna, a koju će otvoriti slavni pisac Ijan Mekjuan. Ovo je ujedno i prva konferencija Društva "Džon Apdajk" koja se održava izvan granica Sjedinjenih Američkih Država.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba izvelo je predstavu "Ljudi od voska" Mate Matišića u režiji Januša Kice.

Iza naziva "Jedan dan na Kapriju", stoje tri izložbe profesora Zorana Graovca koje su otvorene u tri galerijska prostora Fakulteta likovnih umetnosti.

Jednostavnog ali opomonjujućeg naziva "Prekasno" naslovljen je prvi roman dugogodišnje novinarke i pozorišne kritičarke Radio-televizije Srbije Brnake Krilović. U njenom stilu - potrebe da definiše stvari pa onda započne priču, Krilovićka je pomalo inatno današnjem vremenu knjizi dodala iritirajući podnaslov -bstarinski roman.

U beogradskoj galeriji Remont počelo je neprekidno izvođenje pesme "Bilo je smešno vreme tog dana" u izvođenju samog autora - Danijela Kovača. Ovaj specifični hepening traje onoliko koliko izvođač može da izdrži. Performans je ujedno prateći segment izložbe "Uvek može surovije" Danijela Kovača.

Hor RTS je sa dirigentom Bojanom Suđićem započeo desetodnevnu turneju pod nazivom "Tragovima Mokranjca" na kojoj će nastupati u gradovima Italije, Švajcarske, Nemačke i Austrije. U istoriji našeg hora ovo je najatraktivnija turneja. Počela je koncertom u Trstu.

U Palati Meizlik u Akvileji u toku je reprezentativna gostujuća izložba Narodnog muzeja "Blago i carevi - raskoš rimske Srbije". Pripremljena je, u saradnji sa fondacijom Akvileja iz Italije. Autorka izložbe  je  kustoskinja Ivana Popović. Beofradska publika neke od eksponata, te impresivne izložbe, videće na novoj stalnoj postavci Narodnog muzeja.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Sanja Redžić
Montažer: Anika Tesla

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]