Kulturni dnevnik

Jubilarni 10. Festival Krokodil (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) biće održan od 15. do 18. juna. Tim povodom gost Kulturnog dnevnika je književnik, jedan od osnivača festivala Vladimir Arsenijević.

Uručenjem Zlatnih pečata Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću Jugoslovenska kinoteka obeležila je svoj dan. Tradicionalno na Dan kinoteke otvoren je i Festival nitratnog filma, njegovo 20. jubilarno izdanje.

Jubilarna 50. Majska izložba ULUPUDS-a otvorena je u Galeriji Narodne banke Srbije.
U Banja Luci u Narodnom pozorištu Republike Srpske premijerom predstave "Karolina Nojber" Nebojše Romčevića u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića počeo je Teatar fest "Petar Kočić", koji se ove godine odvija pod sloganom "Mit i stvarnost".

Potpisan je protokol o saradnji između Narodnog pozorišta iz Beograda i Nacionalne opere i baleta iz Tirane.

U Domu kulture Studenski grad počeo je Treći festival muzičkog dokumentarnog filma. Do 10. juna pod sloganom "Eklektika je naš stil" publika će u takmičarskoj i revijalnoj selekciji videti različita ostvarenja i preko deset filmova koji će imati pored festivalske i regionalnu i svetsku premijeru.

Učesnik druge Konferencije Beogradski kontrapunkt bio je i nagrađivani kanadski pisac Dejvid Homel, koji se danas družio sa svojim čitaocima i potpisivao najnoviju knjigu, ovoga puta namenjenu mladima "Putujući cirkus".

U Palati Meizlik u Akvileji u toku je reprezentativna gostujuća izložba Narodnog muzeja "Blago i carevi - raskoš rimske Srbije". Beogradska publika neke od eksponata, te impresivne izložbe, videće na novoj stalnoj postavci Narodnog muzeja.

U bečkom Umetničko-istorijskom muzeju gostuje ruski Ermitaž, a u oktobru bečki muzej putuje u uzvratnu posetu Sankt Peterburgu. Dve najveće evropske carske zbirke su uvek stajale u bliskom odnosu. Ovog puta, neposredni povod obe izložbe je službena poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Austriji.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Maja Mandić
Montažer: Branislav Bane Popović

broj komentara 0 pošalji komentar