Kada je srebro sijalo kao zlato

Na Olimpijskim igrama 1952. godine, u vreme sukoba Tita i Staljina, sastale su se fudbalske reprezentacije Jugoslavije i Sovjetskog saveza. Bio je to prvorazredan sportski događaj i svi Jugosloveni bili su pored radio aparata.

Jugoslavija je u prvoj utakmici, na stadionu u finskom gradu Tampereu, 15 minuta pre kraja vodila 5:1, ali su Sovjeti uspeli da izjednače. Za dva dana igrana je nova utakmica. Jugoslavija je pobedila 3:1 i kasnije u finalu Olimpijskog turnira izgubila od Mađarske i osvojila srebrnu medalju.

U ovoj uzbudljivoj sportsko-političkoj priči gledaoci će čuti šta su Tito i Staljin poručivali fudbalerima, kakva je bila sudbina sovjetskih fudbalera, zašto je rasformiran moskovski CSKA, kako su jugoslovenski fudbaleri dočekani u zemlji. Gledaoci će saznati više o junacima iz Tamperea Vladimiru Beari, Rajku Mitiću, Stjepanu Bobeku i ostalima.

U emisiji "Kada je srebro sijalo kao zlato" govore fudbaleri, njihovi potomci, Ćiro Blažević ,Ivan Ćurković, Matija Bećković, novinar Vladeta Nedeljković, književnik Dragoslav Mihailović i drugi.

Autor emisije: Dragan Stanojević
Snimatelji: Done Zipevski, Momir Milutinović
Montažeri: Olivera Daničić, Marija Arsenijević

broj komentara 0 pošalji komentar