Ovo je Srbija

Posle kišnog perioda, u Srbiji napokon sunčano i toplo. Otud i turistička vožnja vozićem od plaže kroz kanjon Đetinje, trasom nekadašnje pruge uskog koloseka, do sedam kilometara udaljene Staparske banje.

Spomenik prirode Šalinački lug, od centra Smedereva udaljen je sedam kilometara i ima potencijal za turistički park prirode. Međutim, gotovo deset godina nisu ulagana sredstva za njegovo očuvanje i obnovu.

U Banatskom Brestovcu, povrtari se žale na lošiji rod paprika. Kako je proteklo skladištenje pšenice u silose i da li skladištari imaju cenu? Republičke robne rezerve otkupile su samo 28.000 tona. Cena od 18 dinara za kilogram pšenice, nije uticala na tržište.

U Šapcu su povećane kazne za nesavesno odlaganje otpada. Za fizička lica kazna je 25 hiljada dinara, za preduzetnike 75 hiljada, a za pravna 150 hiljada dinara.

Sestre Šerović iz okoline Vrnjačke Banje, 13-godišnja Bojana i 11-godišnja Ivana, ređaju petice i u osnovnoj i u muzičkoj školi za talente u Ćupriji, iako su zbog školovanja odvojene od porodice koju viđaju samo vikendom. Bojana svira klavir i violinu a Ivana violinu, i obe osvajaju nagrade na muzičkim takmičenjima koje više i ne broje.

Priče iz Srbije dostupne su na digitalnoj platformi RTS Planeta 

Pratite nas na Jutjub kanalu Fejsbuku

Urednice emisije: Vesna Manojlović i Gordana Petrović

Voditeljka: Dragana Anastasijević

Odgovorna urednica Redakcije Dopisništva: Gordana Jakovljević

ovo_je_srbija@rts.rs


 

broj komentara 0 pošalji komentar