TV Feljton Epidaurus

U drevnom antičkom pozrištu Epidaurus je, kao deo Atinskog festivala, premijerno izvedena Aristofanova komedija "Pluto" u režiji Nikite Milivojevića, nastala u koprodukciji Grčkog nacionalnog teatra iz Atine i Narodnog pozorišta iz Beograda.

Ovo je izetan događaj za grčku ali i srpsku kulturu. Za Grčku jer oni imaju posebno poštovanje za svako izvođenje antičkih dela u ovom pozorištu, za nas zato što prvi put u istoriji Epidaurusa predstavu režira srpski reditelj i gde se, takođe prvi put, čula i replika na našem jeziku. Predstavu je tokom samo tri izvođenja videlo oko 30 000 gledalaca.

Najznačajniji grčki komediograf Aristofan je komediju Pluto napisao pre dve i po hiljade godina, kritikujući pohlepu i načine kojim ljudi preko noći postaju bogati. Nikita Milivojević priču o antičkom bogu novca, bogatstvu i sirotinji dovodi u naše vreme i predstavu režira kao balkansku tragikomediju u kojoj se u trci za novcem gube sve etičke vrednosti.

U malom srpskom timu, u grčkoj predstavi "Pluto" osim reditelja Nikite Milivojevića su i kostimograf Marina Medenica koja je sa tridesetak kostima izuzetno predstavila karaktere likova i glumac Nenad Maričić, prvak Narodnig pozorišta koji daje srpski šmek sjajnom ansamblu grčkih glumaca i muzičara.

Autor i urednik Olivera Milošević
Snimatelj Nikola Novaković
Montažer Ivan Vasić

broj komentara 0 pošalji komentar