Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnvevnika je književnik Muharem Bazdulj, koji je objavio novi roman "Kvadratni koren iz života".

U Vrnjačkoj Banji proglašenjem pobednika završen je 42. Festival filmskog scenarija.
O sličnosti, komplementarnosti i razlici između televizije i filma govorilo se na simpozijumu "TV film" koji je održan na Festivalu filmskog scenarija.

Počele su jubilarne 25. Raške duhovne svečanosti. Ova kultruna manifestacija koja uspešno čuva tradiciju a podjednako pažnju posvećuje savremenom stvaralaštvu i novim tendencijama u kulturi, ove godine odvija se pod sloganom "Kultura u tri reči".

Najavljen je XVI Međunarodni kongres slavista, koji će biti održan u Beogradu od 20. do 27. avgusta. Najznačajnija naučna manifestacija posvećena slovenskim jezicima okupiće blizu hiljadu učesnika iz 43 zemlje u kojima se neguje slavistika.

U Zrenjaninu u Malom salonu Narodnog muzeja otvorena je izložba "Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu".

Uloga predsednikove supruge u komunističkom svetu nije bila zvanična baš kao što nije bila ni formalna. Prvo naučno istraživanje o odnosu srpske javnosti prema supruzi jedinog i doživotnog predsednika SFRJ uradila je istoričarka Ivana Pantelić i objavila u knjizi Uspon i pad "prve drugarice" Jugoslavije: Jovanka Broz i srpska javnost 1952-2013.

Na Tibetu je počeo jedan od najpopularnijih festivala koji u Lasi prestonici te autonomne kineske pokrajine okupi svake godine više desetina hiljada ljudi iz Kine, ali i turiste iz celog sveta. Taj tibetanski festival je od 2009. na listi Uneskoa kao deo svetske kulturne baštine.

Urednice: Vojka Pajkić Đorđević i Snežana Stamenković Jojić
Realizator: Marija Soldatović
Montažer: Vesna Đolović

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]