Aleksandar Ranković, smrt Jugoslovena, rađanje Srbina

35 godina od smrti Rankovića

"Sahrani je prisustvovao veliki broj ljudi. Iako se masa sveta na početku ponašala disciplinovano i korektno, već je s prvim govorom počelo uzvikivanje parola, aplaudiranje i skandiranje kad bi pokojnik bio pomenut u pozitivnom kontekstu... Kad je, pak, Ranković pomenut u negativnom kontekstu u vezi sa ozbiljnim greškama i sa Brionskim plenumom, nastavilo bi se zviždanje i negodovanje. Sahrana je bila prilika za javno eksponiranje ljudi sa velikosrpskom nacionalističkom, kao i birokratsko etatističkom orijentacijom." Ovo između ostalog piše u strogo poverljivoj informaciji Predsedništa CK SK Jugoslavije o sahrani Aleksandra Rankovića iz avgusta 83.

Prošlo je 35 godina od smrti drugog čoveka socijalističke Jugoslavije, s kojim je 17 godina ranije Josip Vroz izvršio politički obračun na Brionima.

Da li je sahrana Rankovića bila prvi protest Srba protiv titoističke Jugoslavije, da li je sudbina Aleksandra Rankovića sudbina Jugoslavije i da li je drug Marko zaslužan što o njemu stvoren mit o srpskom nacionalisti?

Autor emisije: Stevan Kostić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]