Oko magazin: Korekcija stavova oko granica

Od Timotija Lesa, koji je zaprepastio svet kada je pre godinu i po dana izneo ideju o etničkom razgraničenju na Balkanu do toga da neke od Lesovih ideja prihvata i zvanična američka administracija

Sporazum između Beograda i Prištine, koji bi mogao da podrazumeva i razgraničenje, ponovo je Balkan stavio u fokus svetske javnosti. Dok se približava nova runda dijaloga sledećeg petka u Briselu, korekcija granica postala je tema, iako niko sa sigurnošću ne zna o čemu se radi. Mi vas podsećamo na korekciju stavova o granicama u poslednjih godinu i po dana a pogotovo u poslednjoj nedelji.

Dok se spekuliše o tome šta bi značilo razgraničenje, šta je korekcija granica u fokusu je severni deo Kosova i mesta gde još uvek žive Srbi.

Nažalost, u većini mesta na Kosovu Srba odavno nema. Jedno od takvih je selo Samodreža, na južnim obrnoncima Kopaonika. Tamošnja crkva koja je više puta spaljivana a poslednji put obnovljena pre tačno sto godina svedok je istorije tog mesta.

U emisiji pogledajte i priču o manastiru Hilandar.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]