Kulturni dnevnik

O 27. Pozorišnom festivalu "Dani Zorana Radmilovića" koji nas očekuje od 14. do 22. oktobra u Zaječaru, govori gost Kulturnog dnevnika upravnik pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" Vladimir Đuričić.

Najstarija kulturna institucija na Kosovu i Metohiji, Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici obeležilo 70 godina postojanja.

Posle više od 60 godina nakon ukidanja institucije pozorišta, grad Čačak ponovo je dobio profesionalno Gradsko popzorište, koje je svoj rad započelo premijerom predstave "Triptih o radnicima".

Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu obeležila je 150 godina rada.

U Narodnoj biblioteci i Studentskom kulutrnom centru završnica 27. Međunarodne tribine kompozitora.

Bizeovom operom "Karmen" na sceni Madlenijanuma otvorena je operska sezona Narodnog pozorišta. Zbog renoviranja još tri naslova će tokom oktobra biti izvedena u Madlenijanumu.

U redovnoj rubrici Reč kritike pozorišni kritičar Ana Tasić govori o premijeri novog komada "Vrat od stakla" Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića  u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

U Narodnom pozorištu održana je komemoracija dramskom umetniku Predragu Ejdusu.

Svet se oprostio od jedne od najvećih operskih diva današnjice Monserat Kabalje.

U svojom drugom projektu za bečki Burg, beogradski reditelj Miloš Lolić je na scenu u Akademi-teatru postavio tekst francuskog dramatičara Bernard-Mari Koltesa "Borba crnca i pasa". Dramatično pomeranje premijere u poslednji trenutak, uz proteste dela javnosti zbog naslova, dali su ovoj predstavi veliki publicitet i pre nego što je prošlog utorka uspešno izvedena. 

Slika poznatog britanskog crtača grafita Benksija sama se uništila nakon što je prodata za više od milion funti na aukciji.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Sanja Redžić
Montažer: Branislav Bane Popović

broj komentara 0 pošalji komentar