Put u budućnost

Nova, druga sezona serije "Put u budućnost" postavlja mnoštvo pitanja u ime umetnosti - koja više nije samo slika ili skulptura, ona izlazi iz zadatih medija, širi se u reč, objekat, film, telo.

U traganju za odgovorima, krećemo se, kao i prošlog puta zamišljenom podzemnom železnicom, izlazimo iz nje na najneobičnijim mestima, srećemo umetnike, prolaznike, eksperte i ljubitelje koji nam pomažu da razumemo neobični novi svet umetnosti druge polovine prošlog veka.

Veliki prasak emigracija, pada Zida, nestanka slike, turbulencija i Istoka i Zapada, zgusnute atmosfere Beograda, Jugoslavije i Evrope koje će doneti nove ratove. Pobunjeni umetnik postaje izbegli umetnik, vizuelno se pomera ka cerebralnom, a celokupna umetnost postaje, više nego ikad, nemirna, kritična i pobunjena.

Ponovo je autor i Poznavalac prilika Boris Miljković, a forma "Puta u budućnost" nešto je drugačija: to više nije striktna istorija umetnosti, kakva je možda bila u prošloj sezoni, ovoga puta to je forma video eseja uobličena po pitanjima za čijim odgovorima se traga. Počinje sa antifašističkim spomenicima, završiće se mogućim ishodištima savremene umetnosti danas.

Putujemo od Beograda do Jasenovca, Kozare, Berlina, plaža Njujorka, od ruske moderne izbegličke literature do Lajbaha, od SKC-a do Gorki teatra, razgovaramo sa Bracom Dimitrijevićem, Rašom Todosijevićem, Marinom Abramović, DeStilom Markovićem i mnogih poznatim istoričararima umetnosti, putnicima, prijateljima i modelima. Otići ćemo do Tokija, vradtićemo se u klub Akademija, u Beogradu.

broj komentara 0 pošalji komentar